... Τι είναι ύπνωση, πως μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης και ποιά τα στάδια της; και ποιά η σχέση της με την υπνοθεραπεία;
Η κάτασταση ύπνωσης είναι μια φυσιολογική κατάσταση του νου στην οποία όλοι οι άνθρωποι μπαίνουμε καθημερινά, είναι μια κατάσταση ξεκούρασης του μυαλού μας. Σε κατάσταση ύπνωσης ο συνειδητός νους είναι σε μια κατάσταση αδράνειας ενώ ο υποσυνείδητος νους είναι ανοιχτός, όντας πάραυτα απόλυτα λειτουργικοί στις δραστηριότητες που εκτελούμε. Τις περισσότερες φορές όπως θα δούμε παρακάτω, μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης ακούσια ή εκούσια εάν είμαστε εκπαιδευμένοι ώστε να "προκαλέσουμε" να μπούμε στην κατάσταση αυτή, μεσώ τεχνικών αυτούπνωσης.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα το να λειτουργούμε σε κατάσταση ύπνωσης στην
καθημερινότητά μας, είναι όταν οδηγάμε στον δρόμο και δεν καταλαβαίνουμε πως έχουμε πάει από το ένα σημείο στο άλλο, χαμένοι στις σκέψεις μας και λειτουργώντας παρόλα αυτά άψογα, κάνοντας προσπέραση ή σταματώντας στα φανάρια.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι, όταν είμαστε τόσο αποροφημένοι μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας επικεντρωμένοι την εκπομπή που μας ενδιαφέρει και αποκοβόμαστε από την συνειδητή παρακολούθηση του περιβάλλοντος μας τότε πάλι είμαστε και πάλι στο ίδιο επίπεδο του νου με αυτό που μπαίνουμε κατά την υπνοθεραπεία.
Η κάτασταση ύπνωσης είναι μια φυσιολογική κατάσταση του νου στην οποία όλοι οι άνθρωποι μπαίνουμε καθημερινά.
Η κατάστασης της ύπνωσης οριζεται ως την επιλεκτική επικέντρωση της προσοχής. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ύπνωσης ακόμη και με ανοιχτά μάτια και έχει σχέση με το επίπεδο του νου λειτουργούμε εκείνη την στιγμή και όχι με το αν είναι ανοιχτά τα μάτια μας ή οχι.
Πως προέκυψε η ονομασία Ύπνωση
Όπως καταλαβαίνουμε, η κατάσταση ύπνωσης δεν έχει καμία σχέση με τον ύπνο. Αυτό προκειται για παρερμηνεία όταν o Άγγλος γιατρός James Braid, παρατηρούσε τους θεραπευόμενούς του να μπαίνουν σε κατάσταση ύπνωσης ο οποίος θέλωντας να δώσει μια
ονομασία και εμπνευσμένος στην οποία τους θύμιζε τον ύπνο και την ονόμασε Hypnosis, από την Ελληνική λέξη ύπνος.
Κατάσταση Ύπνωσης και Εγκεφαλικά Κύματα
Σε κατάσταση ύπνωσης τα εγκεφαλικά μας κύματα είναι μεταξύ Alpha και Theta, τα οποία είναι 8-12Hz και 4-8Hz αντίστοιχα και τα οποία μετρώνται με την χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Σε κατάσταση ύπνωσης με εγκεφαλικά κύματα Alpha είναι όταν οδηγούμε στο δρόμο όπου είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι έχοντας αντίληψη του περιβάλλοντος μας, ενώ σε εγκεφαλικά κύματα Theta, μπαίνουμε όταν είμαστε στην αρχή του ύπνου, όπου είμαστε πολύ χαλαρωμένοι και είμαστε στο μεταβατικό στάδιο επαφής με το περιβάλλον. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αντίληψη του περιβάλλοντος, ακούμε και αντιδρούμε κανονικά.
Η κατάσταση Ύπνωσης και η Υπνοθεραπεία
Τώρα σε μια συνεδρία υπνοθεραπείας, δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε ο θεραπευόμενος, σε κατάσταση ύπνωσης, δηλαδή επιλεκτικής επικέντρωσης της προσοχής του και σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, εκεί όπου η φυσιολογία μας και η νευροπλαστικότητα μας λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό και στην κατάσταση αυτή όπου το υποσυνείδητό μας είναι πιο ανοιχτό και δεκτικό, εισάγουμε την μάθηση.
Η μάθηση είναι σε μορφή προτροπής σε αλλαγή, την μάθηση νέων πιο λειτουργικών τρόπων να σκεφτόμαστε και κατ'επέκταση να νιώθουμε και να λειτουργούμε. Τώρα όντας σε κατάστασης βαθιάς ύπνωσης έχουμε πρόσβαση και στο βαθύ υποσυνείδητο, εκεί που κρύβονται όλα τα βαθιά συναισθήματα που κωδικοποιήθηκαν κάποια στιγμή στην ζωή μας και το οποία παραμένουν βαθιά ριζωμένα και τα οποία επηρρεαζούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε επηρρεάζοντάς μας σε ασυνείδητο επίπεδο.
Σε κατάστασης ύπνωσης έχουμε πρόσβαση στο βαθύ υποσυνείδητο, εκεί που κρύβονται όλα τα βαθιά συναισθήματα που κωδικοποιήθηκαν κάποια στιγμή στην ζωή μας και το οποία παραμένουν βαθιά ριζωμένα και τα οποία επηρρεαζούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε επηρρεάζοντάς μας σε ασυνείδητο επίπεδο.
Η κατάσταση ύπνωσης κατά την υπνοθεραπεια μπορεί να επέλθει με πολλούς τρόπους και τεχνικές. Στην Κλινική Θεραπευτική Υπνοθεραπεία η μέθοδος επιλογής αφορά μόνο ήρεμες προσεγγίσεις πρόκλυσης κατάστασης ύπνωσης του θεραπευόμενου. Προάγουμε την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού μας νευρικού συστήματος μέσω της θεραπευτικής υπνωτικής ομιλίας, νευρομυϊκής χαλάρωσης και αναπνοών ενώ δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στον θεραπευομενό μας, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπευτικής μεθόδου.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κλινική υπνοθεραπεία ή κλινική ύπνωση, θα πρέπει παντα να γίνεται από κάποιο ειδικό εκπαιδευμένο στην κλινική ύπνοθεραπεία και ο οποίος προέρχεται από κάποια αναγνωρισμένη σχολή της Ελλάδας ή του εξωτερικού, έχοντας πολλές ώρες εκπαίδευσης και εποπτευόμενης πρακτικής.
Comments