top of page

Έχω εμβοές, τι να κάνω;

Η θεραπεία των εμβοών με Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία.



Το άρθρο αυτό θα σας λύσει απορίες σχετικά με τις εμβοές και πως ως χρόνια πάθηση επηρρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών.



Τι είναι οι εμβοές;


Οι εμβοές είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο ήχο κουδουνίσματος ή βουητού στα αυτιά, που μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και να διαταράξει την καθημερινή ζωή.


Με τον όρο εμβοές περιγράφουμε την αντίληψη κάποιου ήχου διάρκειας άνω των 10 λεπτών εν τη απουσία εξωτερικού ηχητικού ερεθίσματος (Cima RFF, et al.) και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μια δυσάρεστη ακουστική και συναισθηματική εμπειρία.


Οι εμβοές θεωρούνται ενοχλητικές και κατ’ επέκταση κλινικά σημαντικές από ένα ποσοστό περίπου 6%-20% των ατόμων που τις βιώνουν, επηρεάζοντας συχνά το συναίσθημα, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους. (Ελληνική Ωτορινολαρυγγολογία, Τόμος 42 - Τεύχος 1, 2021). Η σχετιζόμενη δυσφορία από τις εμβοές είναι υψηλότερη σε άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτική και αγχώδη συμπτωματολογία και εμφανίζεται στον ανδρικό πλυθησμό με μεγαλύτερη συχνότητα.


Σήμερα οι εμβοές αντιμετωπίζονται με ποικίλες μεθόδους, των οποίων η αποτελεσματικότητά τους ποικίλει Αυτές είναι η Ηχοθεραπεία, Φαρμακευτική Αγωγή, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, Υπνοθεραπεία και η Διατροφή.


Η κλινική ύπνωση συνδιαστικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έχει αποδείξει ουσιαστική ανακούφιση σε ως και 90% των ασθενών με εμβοές

Τα συμπτώματα των ασθενών που βιώνουν τις εμβοές ως μη ανεκτές, συχνά παρουσιάζουν

  • βαρηκοΐα ποικίλου βαθμού,

  • υποκειμενική δυσφορία,

  • κούραση,

  • δυσκολία στη συγκέντρωση,

  • διαταραχές στον ύπνο,

  • καταθλιπτική συμπτωματολογία,

  • άγχος,

  • έντονη ανησυχία,

  • φόβο και

  • ευερεθιστότητα,

ενώ οι εμβοές φαίνεται να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες και να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.



Η λειτουργία της ακοής

Προτού αναφερθούμε στην θεραπεία των εμβοών, είναι βοηθητικό να γνωρίζουμε πως ακούμε.


Ο ήχος συλλέγεται από το εξωτερικό και το μέσο αυτί ως δόνηση, μετατρέπεται σε ηλεκτροχημική ενέργεια στον κοχλία και μεταδίδεται κατά μήκος του ακουστικού νεύρου σε εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα στους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, τα κύτταρα στον εγκεφαλικό φλοιό ερμηνεύουν αυτές τις νευρικές ώσεις ως ήχο.

Η ερμηνεία των δονήσεων αυτών από τον εγκέφαλό μας, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την ένταση, την τονικότητα, τη διάρκεια, τη συνολική ποιότητα του ήχου.


Τα αυτιά μας λαμβάνουν ήχους, αλλά τους ακούμε στον εγκέφαλό μας..


Η Συνειδητή επιλεκτική επικέντρωση της προσοχής στα ηχητικά ερεθίσματα


To πιο σημαντικό για αυτήν τη συζήτηση, πως εξειδικευμένα κέντρα στον εγκέφαλό σας καθορίζουν τη σχετική σημασία αυτού του ήχου.


Έτσι το συνειδητό μας μπορεί να δώσει προσοχή σε περίπου εκατό bits πληροφοριών σε κάθε δεδομένη στιγμή, μεταξύ αυτών και των ήχων. Ωστόσο, από τις εκατομμύρια πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν συνεχώς, μερικά θεωρούνται από το μυαλό μας πιο σημαντικά από άλλα. Η σχετική σημασία των ερεθισμάτων αλλάζει πάντα, επομένως αλλάζει και ο βαθμός προσοχής που τους δίνετε. Το συνειδητό μυαλό σας επιλέγει να αγνοήσει οτιδήποτε δεν θεωρείται απειλητικό, προκλητικό, συναρπαστικό, επιβραβευτικό ή απαραίτητο για την επιβίωσή σας. Δηλαδή, ο εγκέφαλός σας αγνοεί πράγματα που θεωρεί ασήμαντα.


Ένα παράδειγμα είναι Θα αναγνωρίζατε συνειδητά τις αισθήσεις στα πόδια σας μέσα στα παπούτσια, στις παντόφλες ή στις κάλτσες σας, πρωτού το αναφέρω; Πολλά ερεθίσματα και αισθήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή που απλά δεν τις προσέξατε. Με τον ίδιο τρόπο καθημερινά ο νους μας ασυνείδητα επιλέγει να αγνοήσει κάποια ερεθίσματα ως μη επικίνδυνα, χωρίς να τα συνδέει με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.


Η πηγή του ήχου των εμβοών δεν έχει κατανοηθεί πλήρως εώς και σήμερα. Μέσα όπως από παρατηρήσεις, έχει αποδειχθεί ότι η ενεργοποίηση του αισθήματος του φόβου μέσω του λιμβικού συστήματος του εγκεφάλου, σημιουργούν πιο έντονη την επικέντρωση της προσοχής μας στα ηχητικά ερεθίσματα.




Η Θεραπευτική Προσέγγιση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Υπνοθεραπείας


Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για τις εμβοές, ισχυρά βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν το ρόλο της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και της Κλινικής Υπνοθεραπείας στην μείωση της δυσφορίας από τις εμβοές, με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση την καθημερινότητας των ασθενών.


Η μέθοδος

Στις εμβοές σημαντικός φαίνεται πως είναι και ο ρόλος των γνωσιακών δυσερμηνειών, των αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων και των δυσλειτουργικών διαδικασιών προσοχής στις περιπτώσεις όπου οι εμβοές βιώνονται ως μη ανεκτές. Αυτό αποδίδεται στην μείωση του άγχους και του στρες που δημιουργούν τα συμπτώματα, αλλά και στην συξημένη αίσθηση ελέγχου του συμπτώματος των εμβοών.


Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία εστιάζεται στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων σχετικά με τις εμβοές και των αγχωδών σκέψεων, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αγωνίας που σχετίζεται με την πάθηση. Παράλληλα άλλες ψυχολογικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές έχει παρατηρηθεί να συνυπάρχουν σε άτομα με εμβοές. Σε πολλές περιπτώσεις προϋπάρχουν της εμφάνισης των εμβοών οι οποίες οδηγούν στο σύμπτωμα, ενώ σε άλλες οι εμβοές είναι αυτές που προκαλούν τις καταθλιπτική και αγχώδη κλινική εικόνα.


Συγκριμένα για τις εμβοές εφαρμόζονται:

  • Τεχνικές Χαλάρωσης

  • Γνωσιακή Αναδόμηση

  • Εκπαίδευση στην Επιλεκτική Επικέντρωση της Προσοχής

  • Εκπαίδευση στην Αυτο-ύπνωση


Αποτελεσματικότητα

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία ως παρέμβαση για τις εμβοές έχει σημαντική αποτελεσματικότητα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Μελέτες έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής θεραπείας ήταν η υψηλότερη σε σχέση με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, μεμονωμένα εφαρμοζόμενη σε σχέση με τις αποκλειστικά φαρμακευτικές θεραπείες.


Η Κλινική ύπνωση ως θεραπευτική παρέμβαση σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έχει αποδείξει ότι το 90% των ασθενών έχει αποκτήσει ουσιαστική ανακούφιση. Ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε έρευνες, η αυτό-ύπνωση ως αποκλειστική θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των εμβοών στο 73% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.



Συμπερασματικά


Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία, μέσω της επιστημονικής έρευνας και των κλινικών αποτελεσμάτων των περιστατικών μας στο γραφείο, αποδεικνύουν την υψηλή αποτελεσματικότητα της, ως θεραπεία μείωσης της δυσφορίας από τις εμβοές και του συμπτώματος των εμβοών σε σύντομο χρονικό διάστημα.


 

Η παρακολούθησή των ασθενών με οποιαδήποτε νόσο γίνεται πάντα σε συνεργασία πάντα με τον θεράπων ιατρό σας, παράλληλα με όποια αγωγή σας έχει χορηγηθεί, ενώ η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία λειτουργεί θεραπευτικά στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και της διαχείρισής τους.


Πηγές:



2. Cima RFF, Mazurek B., Haider H., Kikidis D., Lapira A., Noreña A., et al. A multidisciplinary European guideline for tinnitus: diagnostics, assessment, and treatment. HNO 2019; 67:10-42.


3. Efficacy of Self-Hypnosis for Tinnitus Relief, Joseph Attias,Zecharya Shemesh,Chaya Shoham,Amnon Shahar &Haim Sohmer (Pages 245-249 | Received 04 Dec 1989, Accepted 27 Apr 1990, Published online: 12 Oct 200).


4. https://www.tinnitusformula.com/library/hypnotherapy-and-tinnitus/






Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κλινική υπνοθεραπεία ή κλινική ύπνωση, θα πρέπει πάντα να γίνεται από κάποιο ειδικό εκπαιδευμένο στην κλινική υπνοθεραπεία και ο οποίος προέρχεται από κάποια αναγνωρισμένη σχολή της Ελλάδας ή του εξωτερικού, έχοντας πολλές ώρες εκπαίδευσης και εποπτευόμενης πρακτικής.​




bottom of page