top of page

Ινομυαλγία & Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία (CBH)


Τι είναι και πως εκδηλώνεται η Ινομυαλγία


Η Ινομυαλγία είναι μια χρόνια διαταραχή πόνου και επηρεάζει περίπου το 2-8% του πληθυσμού και είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται ως μια ψυχογενής, σωματόμορφη νόσος, συνήθως με νευρολογικό υπόβαθρο και χαρακτηρίζεται από την παραποιημένη αντίληψη του πόνου.


Τα πιο συνήθη συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • εκτενή μυοσκελετικό πόνο

  • ακαμψία

  • έντονη κόπωση

  • αισθητηριακές αλλαγές, όπως τσιμπίματα και μουδιάσματα

Τα οποία οδηγούν σε

  • γνωστικές δυσκολίες

  • δυσκολία στην συγκέντρωση

  • προβλήματα ύπνου

  • ισχνή μνήμη

  • κατάθλιψη


Η έρευνα δείχνει ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ινομυαλγία και διαφένεται σε αρκετές μελέτες ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα η οποία συγκριτικά με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους (Castel et al., 2012). Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 10 τυχαιοποιημένων δοκιμών διαπίστωσε ότι η CBH συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στον πόνο, την κόπωση και την κατάθλιψη σε ασθενείς με ινομυαλγία (Elkins et al., 2012). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η CBH βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και μείωσε την ένταση του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία (Castel et al., 2012).


Στην Ινομυαλγία είναι συνήθης η συνοσυρότητα με συμπτώματα που σχετίζονται με το φάσμα του άγχους που βιώνει ο ασθενής για την έκβαση της ασθένειας.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να έχουν την τάση να επικεντρώνονται στον πόνο τους, κάνοντας σκέψεις καταστροφοποίησης, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αντίληψή τους για την ένταση του πόνου και να οδηγήσει σε συμπεριφορές αποφυγής που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους.


Η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να αλλάξουν τα αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορών που σχετίζονται με τον πόνο και την ασθένεια, βοηθώντας τους

  • να επαναπροσδιορίσουν τις σκέψεις τους για τον πόνο και την ασθένεια και

  • να αναπτύξουν πιο θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης.




Θεραπευτική Προσέγγιση για την Ινομυαλγία


Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία προσεγγίζει την ινομυαλγία σε επίπεδο ψυχικής ενίσχυσης και φυσιολογίας. Η πολυεπίπεδη προσέγγιση της νόσου έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει αποτελεσματικά τους ασθενείς με σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας τους.



1. Τεχνικές Χαλάρωσης: Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με ινομυαλγία να μειώσουν τα επίπεδα πόνου και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.


2. Γνωσιακή Αναδόμηση: Η γνωσιακή αναδόμηση είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος του πόνου, μέσω της αμφισβήτησης και την αντικατάστασή τους με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης.


3. Συμπεριφορική Ευελιξία: Ενίσχυση στην ακολούθηση νέων συμπεριφορικών προτύπων και εισαγωγή νέας ρουτίνας, όπως την ένταξη της γυμναστικής και άλλων δραστηριοτήτων που βοηθούν αποτελεσματικά την καθημερινότητα του ασθενή.


4. Οπτική απεικόνιση: Η οπτική απεικόνιση είναι η δημιουργία νοητικών εικόνων για την προαγωγή της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους.


5. Εκπαίδευση στην Αυτο-ύπνωση: Η αυτο-ύπνωση είναι μια τεχνική που επιτρέπει στους ασθενείς με ινομυαλγία να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους εκτός των συνεδριών θεραπείας.


 

Πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως η παρακολούθησή των ασθενών με ινομυαλγία και οποιαδήποτε νόσου γίνεται σε συνεργασία πάντα με τον θεράπων ιατρό σας και παράλληλα με όποια αγωγή σας έχει χορηγηθεί, ενώ η Γνωσιακή Συμπεριφορική Υπνοθεραπεία λειτουργεί θεραπευτικά στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και διαχείρησής τους.


Πηγές:


2. Castel, A., Cascón, R., Padrol, A., Sala, J., & Rull, M. (2012). Multicomponent cognitive-behavioral group therapy with hypnosis for the treatment of fibromyalgia: long-term outcome. The journal of pain, 13(3), 255–265. https://doi.org/10.1016/j.jpain.2011.11.005


3. Elkins, G., Johnson, A., & Fisher, W. (2012). Cognitive hypnotherapy for pain management. The American journal of clinical hypnosis, 54(4), 294–310. https://doi.org/10.1080/00029157.2011.654284






Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κλινική υπνοθεραπεία ή κλινική ύπνωση, θα πρέπει πάντα να γίνεται από κάποιο ειδικό εκπαιδευμένο στην κλινική υπνοθεραπεία και ο οποίος προέρχεται από κάποια αναγνωρισμένη σχολή της Ελλάδας ή του εξωτερικού, έχοντας πολλές ώρες εκπαίδευσης και εποπτευόμενης πρακτικής.​




bottom of page